ADHD, eller Attention-deficit/hyperactivity disorder, er en neuroudviklingsforstyrrelse, der påvirker både børn og voksne. Det er kendetegnet ved symptomer på manglende opmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet.
Der er flere måder at afgøre, om dit barn har ADHD. Først og fremmest er det vigtigt at søge professionel rådgivning fra en børnepsykiater eller en neuropsykolog, da de er uddannet til at diagnosticere og behandle ADHD. De kan undersøge dit barn og udføre en række tests og evalueringer for at afgøre, om det har ADHD.
Nogle af de kriterier, der anvendes ved diagnosticering af ADHD, omfatter:
Som forælder til et barn med ADHD kan det være svært at håndtere de udfordringer, der følger med tilstanden. Men heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at hjælpe dit barn med at takle sin ADHD og få det bedste ud af livet.
Som forælder kan du også gøre en forskel ved at lære om ADHD og forstå, hvordan det påvirker dit barn. Dette kan hjælpe dig med at være bedre rustet til at håndtere de udfordringer, der følger med tilstanden, og kan også hjælpe dig med at kommunikere bedre med lærere og andre professionelle, der arbejder med dit barn.
Du kan også være med til at skabe en positiv og støttende atmosfære hjemme ved at give dit barn ros og anerkendelse for dets præstationer, selv om små. Det kan også være nyttigt at skabe klare regler og forventninger for adfærd og belønne god opførsel.
1. Skab en struktureret hverdag: At have en fast rutine og tidsplan kan hjælpe børn med ADHD med at føle sig mere sikre og i kontrol. Det kan også hjælpe med at minimere distraktioner og øge koncentrationen.
2. Giv positiv opmuntring: Børn med ADHD kan have svært ved at få ros og anerkendelse for deres præstationer. Det er vigtigt at give positiv feedback og anerkende deres fremskridt, selv om små.
3. Sæt klare grænser og forventninger: Børn med ADHD kan have svært ved at følge regler og forventninger. Det er vigtigt at sætte klare grænser for adfærd og belønne god opførsel.
4. Fokusér på styrkerne: Børn med ADHD kan have svært ved at fokusere på deres styrker og interesser. Det er vigtigt at hjælpe dem med at finde deres passioner og styrker, og at opmuntre dem til at følge dem.
5. Skab en støttende omgivelse: Børn med ADHD kan have svært ved at føle sig forstået og accepteret. Det er vigtigt at skabe en støttende omgivelse, hvor dit barn føler sig set og hørt. Det kan også være nyttigt at involvere andre familiemedlemmer, lærere og professionelle i hjælpen.
6. Undgå kritiske kommentarer: Børn med ADHD kan have svært ved at håndtere kritik og kan føle sig utilstrækkelige. Det er vigtigt at undgå kritiske kommentarer og i stedet fokusere på at hjælpe dit barn med at finde løsninger.
7. Vær tålmodig: At håndtere ADHD kan være en udfordrende proces, og det kan tage tid at finde den bedste metode til at hjælpe dit barn. Det er vigtigt at være tålmodig og forstående, og at arbejde sammen med dit barn for at finde den bedste løsning.
ADHD.dk har lavet en guide der hedder “Godt gået” som du kan download i PDF.
Hos Fønikscare går vi ind for, at afhjælpe de udfordringer, som til tider kan blive svære i hverdagslivet. Oplever i som forældre, at i mangler hjælp og støtte til jeres børn og unge i hverdagen, så er hjælpen lige her.
Hos Fønikscare tilbyder vi privat støtte-kontaktpersonordning, til alle familier med børn og unge i alderen 6-30 år. Det vil sige, at det både er til jeres hjemmeboende børn, samt jeres udeboende unge. Vi tilbyder hjælp både i dag og aftentimerne.